☎️ Pon - Pia 8:00 - 16:00 | +421 903 707 907

Rady ako dobre vyčistiť digestor od mastnoty

 e

 

Kuchyňa je pre mnohých chrámom, kde varia a trávia väčšinu času. Hoci sa ho snažia udržiavať v čistote pre zdravé varenie a pečenie, niektoré dôležité spotrebiče často zostávajú nevyčistené.

Varnej doske, či rúre na pečenie sa dostáva dostatok pozornosti, ale menej sa myslí na odsávač pár.
Prinášame vám niekoľko jednoduchých rád, ako udržať digestor v dobrom stave a čistý – ide pritom o zariadenie, ktoré prichádza do styku s mastnotou, výparmi a vlhkosťou, ktoré sú vstupnou bránou pre baktérie, či plesne.

Ak zostane digestor nevyčistený, môže to spôsobiť jeho upchatie v dôsledku mastných nerezových filtrov. Zamastený digestor môže tiež spôsobiť zapáchajúce prostredie. Tým sa úplne stráca jeho význam a podstata.

Čo potrebujete na čistenie digestora?

V prvom rade majte pri sebe všetky potrebné nástroje a prostriedky, bez ktorých samozrejme nemôžete odstrániť mastnotu a špinu. Pripravte si:

  • Horúcu alebo vriacu vodu
  • Jedlú sódu
  • Rukavice
  • Octový roztok (ako čistiaci sprej)
  • Čistiacu kefu s mäkkými štetinami
  • Čistiacu kefu so silnými štetinami na špinu ťažšieho kalibru
  • Kuchynskú utierku alebo tzv. švédsku utierku
.
.
.

Postup čistenia digestora

V prvom kroku je potrebné odstrániť prach z vrchnej časti ( krytu ) digestora. Ideálne je použitie suchej utierky. Mokrá utierka by mohla spôsobiť nalepenie prachu a mastnoty na utierku a špinu by ste v podstate len roztreli po povrchu.

Až následne môžete použiť horúcu vodu zmiešanú s mydlom alebo čistiacim prostriedkom, aby ste odstránili, okrem zvyšku prachu, aj možné baktérie alebo roztoče. Pre lesklejší vzhľad utrite zvyšky nečistôt pomocou kuchynskej utierky.

TIP: Môžete tiež použiť octový roztok, ak sú prítomné tvrdé, lepkavé, a mastné častice. Stačí ho nastriekať na miesto a vyčistiť vonkajšiu stranu odsávača.

 

Čistenie filtrov digestora

Filtre sú najdôležitejšou častou odsávača pár. Ak varíte každý deň, alebo pravidelne, odporúčame čistenie vykonávať 1x do mesiaca. Ak ste len víkendový kuchár, stačí filtre prečistiť 4x do roka.
Tukový filter sa dá jednoducho odstrániť, aby ste ho mohli efektívne vyčistiť.
Pri čistení sa, okrem na to určených prostriedkov, môžete spoľahnúť na sódu bikarbónu a octový roztok.
Vytvorte si zo sódy, octu a mydla jemnú kašu v pomere 1:1:1 a touto zmesou potrite filter. Po pôsobení cca 45 minút nechajte filter odmočiť do teplej vody aspoň na hodinu. Následne filter prepláchnite a dočistite s použitím kefy.

Ak máte dostatočne veľkú umývačku, môžete čistenie filtra spraviť aj v umývačke. Je ale potrebné nastaviť vyššiu teplotu, resp. režim na silne znečistený riad, aby zmizla všetka zaschnutá mastnota.

Niektoré odsávače pár obsahujú aj uhlíkové filtre. Aj tie je možné čistiť, ale bez použitia čistiacich prostriedkov. Tento typ filtra je citlivejší na čistiace prostriedky a mechanické poškodenie, preto sa vyhnite kefám s hrubšími štetinami. Pri uhlíkových filtroch je dôležité sušenie, ktoré môžete spraviť v rúre alebo položením na radiátor.