☎️ Pon - Pia 8:00 - 16:00 | +421 903 707 907

Ako vyčistiť granitový drez

 

Kompozitný granitový drez bol navrhnutý s ohľadom na odolnosť.  Je fantastickým doplnkom do každej kuchyne – či už tradičnej alebo modernej. Pravidelné čistenie je však nevyhnutné, pokiaľ ide o udržanie granitového drezu v špičkovom stave. 

Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť potrebe hĺbkového čistenia drezu je pravidelné čistenie po každom použití. Na každodenné čistenie použite trochu mydlovej vody a špongiu alebo mäkkú handričku a po dokončení drez osušte. To vám umožní odstrániť všetky škvrny a vodný kameň skôr, ako sa stihnú uchytiť. Aj keď to môže byť náročný zvyk, toto rýchle každodenné čistenie vám z dlhodobého hľadiska ušetrí veľa starostí a pomôže udržať váš drez čo najdlhšie ako nový.

Na dôkladnejšie čistenie odporúčame „babský“ recept. Posypte na drez sódu bikarbónu a nechajte chvíľku pôsobiť. Následne ju postriekajte roztokom vody a octu ( pomer ¾ octu a zvyšok voda ). Nastane chemická reakcia – klasické šumenie. Jemné čistenie mäkkou špongiou a starou zubnou kefkou stačí na dôkladné vyčistenie drezu. V prípade potreby postup opakujte.

Máme pre vás ešte jeden tip na čistiaci prostriedok špeciálne vyvinutý tradičnou nemeckou firmou Blanco na ošetrenie granitových drezov. Blanco Daily Clean je mimoriadne šetrný ku granitovému povrchu, nezanecháva šmuhy a je pritom účinný pre dokonalé vyčistenie drezu.

 

.

Čo nepoužívať na granitové kompozitné drezy

Pri čistení drezu je dôležité nepoužívať nič abrazívne. Oceľová vlna, brúsne kefy a drôtenky zanechajú na dreze škrabance. Namiesto toho vyčistite umývadlo mäkkými špongiami, aby ste chránili vonkajšiu vrstvu.

Vyhnite sa látkam, ako sú bielidlá a agresívne chemické čistiace prostriedky, pretože by mohli poškodiť povrch vášho drezu a spôsobiť škvrny. Medzi chemikálie, ktorým sa treba vyhnúť, patrí amoniak, hydroxid sodný, hydrochlorid a kyselina sírová. 

Škvrnám treba predchádzať, preto – aj keď je to už také klišé – je potrebné odstrániť z drezu čistiacu hubku po každom umývaní špinavého riadu. Vysoká vlhkosť v spojení s organickými zvyškami prajú baktériám a vyschnutím vody sa môžu vytvárať drobné škvrnky od vodného kameňa.

Opatrne pracujte s tvrdými plastovými nádobami a oceľovými odkvapkávačmi. Tie môžu pri nešikovnej manipulácii poškriabať vrchnú vrstvu granitového drezu.

Granit je mimoriadne teplotne odolný – zvládne teploty až do 200 stupňov. Prudké teplotné zmeny ale nie sú dobré pre žiadny materiál, preto sa vyhnite pokladaniu horúcich panvíc a hrncov priamo do drezu.

Dajte si pozor na rôzne nápoje, predovšetkým ovocné šťavy, kávu a čaj, ktoré by pri dlhodobom pôsobení mohli mať nepriaznivé účinky a vytvárať nevzhľadné škvrny.

Nezabúdajte, že pravidelná drobná údržba je základom pre dlhotrvajúci krásny vzhľad vášho granitového drezu. Ak sú ale škvrny väčšie, vyskúšajte Blanco Daily Clean.

 

.
.
.