☎️ Pon - Pia 8:00 - 16:00 | +421 903 707 907

Ako vybrať drez do kuchyne ( 1.časť)

blanco-pleon-6_1

Vybrať kuchynský drez môže byť na prvý pohľad jednoduchá vec. Ak však chceme, aby drez v plnej miere plnil naše očakávania, s ohľadom na účel použitia a dizajn, je potrebné zvážiť niekoľko faktorov, ktoré si v tomto článku postupne objasníme.

Na čo by ste teda mali prihliadať, keď si vyberáte svoj nový drez do kuchyne?

Veľkosť a umiestnenie

Majte na pamäti veľkosť pracovnej dosky a primárne použitie drezu. V prípade malej pracovnej plochy nedáva zmysel veľký drez, ktorý zaberie väčšinu jej plochy. Veľký drez v malom priestore pracovnej dosky môže mať za následok komplikácie ako pri inštalácii, tak aj pri údržbe. Z dizajnového hľadiska to tiež nebude pôsobiť harmonicky. Naopak, malý drez vo veľkej kuchyni môže pôsobiť trošku stratene.

My drezu hovoríme aj „pracovné centrum“.  Ak veľa varíte a potrebujete priestor na umývanie väčších hrncov a panvíc, pomôže Vám väčší drez s hlbšou vaničkou a adekvátnou odkladacou plochou.

 

Ďalším podstatným údajom je hĺbka pracovnej dosky. Štandardná hĺbka dosky je 60cm. Štandardná hĺbka drezu je 50cm a menej. Tu by ste teda nemali naraziť na žiadny problém.

Ten však môže vzniknúť vo vnútri skrinky. Problém vznikne, keď je vanička drezu širšia ako je vnútorná šírka korpusu. Následkom je, že sa napr. znemožní montáž drezovej batérie alebo núdzového prepadu.  
Hĺbka umývadla a umiestnenie sifónu môžu ovplyvniť množstvo dostupného priestoru pod umývadlom pre príslušenstvo ako sú košové systémy a systémy na filtráciu vody. Je potrebné si uvedomiť, že odtokové rúry ale aj pripojenie na teplú a studenú vodu môžu brániť zasúvaniu košov pod drezom. Preto pri meraní skutočne dbajte aj na hĺbku drezu. Pokiaľ budete mať tieto detaily na pamäti, nemôžete vo Vašej voľbe urobiť chybu.

ako vybrat drez do kuchyne

Typy montáže kuchynského drezu

Existujú viaceré možnosti inštalácií kuchynských drezov. Okrem dizajnového hľadiska by ste mali brať na zreteľ aj praktickú stránku jednotlivých riešení.

Drezy na pracovnú dosku

Drez sa položí na pracovnú dosku do vopred pripraveného otvoru. Ide o najjednoduchší a najbežnejší spôsob montáže. Takto umiestnený drez  má zvýšený zaoblený okraj, ktorý pomáha udržať vodu a nečistoty vo vnútri drezu.

Kuchynské drezy s montážou do roviny s pracovnou doskou
Dizajnovo sa podobajú na vyššie spomenutý typ, ale tu sú okraje drezu zarovnané s pracovnou doskou. Toto riešenie prináša so sebou krajší dizajn a podstatne jednoduchšiu údržbu. Zároveň sa vytráca riziko obitia rohov drezu.

Tento spôsob nie je možné aplikovať pri klasických drevotrieskových pracovných doskách. Vhodný je najmä pre kamenné alebo dosky z umelého kameňa.

 

 

Drezy montované pod pracovnú dosku

Drez sa lepí alebo šróbuje odspodu do pracovnej dosky. Tento typ montáže je vhodný najmä do kamenných a tzv. kompaktných pracovných dosiek.
Týmto drezom chýba odkladacia plocha. Aj keď, existujú výnimky. Jednoduchá údržba, minimalistický dizajn, široká ponuka modelov a príslušenstva tvoria zaujímavú opciu . Odporúčame ju pre každého, kto sa pri výbere drezu zameriava na funkčný a minimalistický dizajn.

 

 

Rozdelenie drezu

Kuchynské drezy sú dostupné v konfiguráciách jedno/dvoj vaničkový drez s alebo bez odkladacej plochy. Najpopulárnejšie sú drezy s vaničkou a odkladacou plochou v pomere 50 na 50. Nasledujú jednovaničkové drezy väčších rozmerov.

Jednovaničkový drez

  • Relatívne široký výber vyhotovení, farieb a rozmerov
  • Skvelý pre veľké hrnce a panvice
  • Možnosť montáže batérie, dávkovača saponátu alebo excentrického ovládania priamo na drez
 

 

Dvojvaničkový drez

 

  • Sú skvelé na prácu pri samostatných úlohách ako je umývanie a oplachovanie
  • Môžete si vybrať medzi rovnako veľkými vaničkami alebo jednou malou a jednou veľkou vaničkou.
  • Drezy môžu mať rôzne šírky, dĺžky a tvary, čo im umožňuje sa napasovať do konkrétneho priestoru. Problém nepredstavuje ani osadenie do rohovej skrinky.
  • Dvojvaničkový drez určite stojí za zváženie. Hlavne, pokiaľ Vám v kuchyni chýba umývačka riadu ide o veľmi zaujímavú alternatívu.

 

 

Drez s vaničkou a odkladacou plochou

 

  • Široký výber tvarov, rozmerov, farieb a príslušenstva
  • Najpopulárnejší typ drezu, univerzálne osadenie – vanička vľavo alebo vpravo
  • Podľa vyhotovenia a dizajnu možnosť montáže batérie, dávkovača saponátu alebo excentrického ovládania priamo na drez

 

 

V ďalšom pokračovaní článku sa pozrieme na dôležité vlastnosti ako umiestnenie odtoku, počet otvorov na batérie, resp. dávkovač saponátu, či na výhody jednotlivých materiálov kuchynských drezov.